Onlangs werd bekend dat de FNV, van werkgevers die robotiseren/automatiseren, willen gaan eisen犀利士
om hun efficiëntiewinsten te delen met hun personeel. Zij wil onder andere een robotiseringsfonds voor branches waar veel geautomatiseerd wordt. Uit dit fonds kan het overbodige personeel omgeschoold worden voor banen die wel gevraagd worden.
De FNV noemde banken, schoonmaak, distributiecentra en havens als voorbeelden waar veel geautomatiseerd en gerobotiseerd wordt (niet de maakindustrie?) en waar dit banen kost. Buiten dit investeringsfonds wil de FNV bij de betreffende branches inzetten op een 32-urige werkweek met behoud van salaris.
Probleem is dat niet alleen in die branches veel banen verloren zijn gegaan of nog gaan. Waar ook veel banen verloren gaan is in de retail. Dit vooral als gevolg van een veranderde markt. De consument doet (veel) meer aankopen via internetwinkels (Zalando, Coolblue, Bol.com). De fysieke winkels als V&D, Bijenkorf, Blokker en diverse kledingwinkels hebben het moeilijk, zijn failliet gegaan of sluiten vestigingen.
Robotisering /automatisering zorgt voor flexibiliteit
Welk bedrijf ook automatiseert of robotiseert, de reden is niet alleen efficiencywinst, ook en (misschien wel meer) is het inspelen op de veranderingen in de markt, meer flexibiliteit en innoveren om je (internationale) concurrentiepositie te verbeteren of te behouden.
Veel personeel gevraagd door robotisering
Door automatisering en robotiseren verdwijnen er banen, maar er komen ook banen bij als gevolg hiervan. Coolblue wil dit jaar 1000 nieuwe mensen aannemen, in de robotica, mechatronica en IT zit men te springen om personeel. Denk verder aan bedrijven, die door vergaande automatisering (weer) kiezen om in Nederland te produceren in plaats van in de lage lonen landen. Tel daarbij op dat ook in de zorg en horeca veel personeel wordt gevraagd, dan zijn er opgeteld veel kansen op de arbeidsmarkt.
Doemscenario door robotisering
Hoe vervelend ook, maar dat mensen zonder baan komen als gevolg van technologische ontwikkeling is al honderden jaren het geval. De discussie over mechanisering, automatisering en robotisering loopt net zo lang. Sommigen zien nu een doemscenario, waarbij eigenaren van robots steeds rijker worden, enorme werkloosheid ontstaat en er dus een enorme kloof ontstaat tussen arm en rijk. Anderen geloven dat het niet zo een vaart zal lopen en verwijzen naar het verleden, dat innovatie vooral leidt tot economische vooruitgang. Hoe het ook uitpakt, ook de werknemer zelf en de overheid hebben een verantwoordelijkheid als het gaat om omscholing en het hebben of behouden van werk en zeker niet alleen werkgevers in branches die automatiseren en robotiseren.